Златен корен

Rhodiola rosea (Златен Корен)

Rhodiola rosea или още наричано златен корен е многогодишно цъфтящо растение от семейство Crass ulaceae.

Расте естествено в дивите арктически райони на Европа, Азия и Северна Америка. В България има три вида Златен корен – с жълти, оранжеви и розови цветове.

Билката е силен адаптоген и подпомага организма да се справи с ежедневния стрес, да се адаптира по-лесно към заобикалящата среда и в много случаи се използва като една добра и щадяща алтернатива за подпомагане лечението на леки депресии.

Златният корен има способността да подпомага по-голяма издръжливост и реакция на стрес, като стимулира активността на невротрансмитерите в централната нервна система. Тази стимулация води до увеличаване на нивата на серотонин, основната причина за усещането за благополучие, както и норепинефрин, допамин и ацетилхолин, което води до значително повишаване на настроението. Стимулиращото действие помага за:

  • повишаване нивото на концентрация
  • подпомагане лечението на тревожността и леката депресия, като противодействие на ефектите на кортизола (хормон на стреса)
  • подобрява качеството на съня

Тези свойства се дължат на наличието на биоактивни вещества, наречени “ фенилпропаноидни гликозиди ”, по-специално салидрозид и розавин. Розавинът се намира само и единствено в Родиола розеа. Съотношението розавин:салидрозид в билката е 3:1, затова и екстрактите от родиола е важно да съдържат двете съставки в такова съотношение.

Екстрактът от Златен корен и хранителните добавки, в които се влага се използват за повлияване на нервната система, като екстрактът от растението подпомага тялото да се приспособи към промени в средата на живот – студ, жега, инфекции, физически стрес, надморски височини, бори умората, физическото и психическо изтощение, а от там се грижи и за здравето на сърцето.

Shopping Cart