Черен бъз

Sambucus nigra ( Черен бъз)

Черният бъз ( Sambucus nigra) носи още гальовното прозвище „българският Жен-Шен „ и е един от мощните суперплодове виреещи на територията на България.

Познат и използван още по времето на нашите прародители, черния бъз притежава изключителни хранителни качества и има много високо съдържание на биологично активни нутриенти. Плодовете на растението имат кисело-стипчив вкус и са изключително богати на полифеноли, фибри (разтворими), фитохимикали, витамини, минерали, страшно големи количества витамин C, както и витамини от B група. Изключително важно е да се отбележи, че плода на Черния бъз трябва да е добре узрял, с тъмновиолетов цвят, за да бъде използван като лечебно средство, защото зеленият и недобре узрелия плод е отровен. Черният бъз има силно имуностимулиращо, имуномодулиращо и противовирусно въздействие. Билката има много силен положителен ефект също и върху сърдечно-съдовата система, като я подкрепя мощно, а също така е известна с факта, че има мощен контрол над телесното тегло, заради неговият силен диуретичен ефект. Подпомага регулирането на функцията на червата и подпомага по-лесното и редовно изхождане. Черният бъз е едно от най-използваните лековити растения в България през есенно-зимния сезон. Силно повишава имунитета и намалява периода на оздравяване, като подпомагат бързото подобряване на състоянието при настинки, грипни състояния, синузит, включително и хронична умора.

Когато се използва в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите, екстрактът действа, намалявайки продължителността на грипни и простудни заболявания, като симптомите се облекчават средно 4 дни по-рано.

Shopping Cart