Котешки нокът

Uncaria tomentosa (Котешки нокът)

Котешкият нокът (Uncaria tomentosa) е всъщност лияна, която вирее в амазонските гори, като името и идва от завитите шипове , които се подават от стеблото. Перуанските племена смятат Котешкия нокът за свещено растение и го наричат “средство срещу всички болести”

От древността се използва като мощен имуностимулант, защото увеличава устойчивостта на организма срещу дразнители и подпомага оптималното функциониране на имунните клетки. Растението има свойството да прочиства токсините от червата, с което се превръща в мощно средство в борбата с храносмилателни смущения и поражения на дебелото черво. Успокоява пристъпите при астма, помага още при синузит, диария и главоболие. Билката подпомага високото кръвно налягане, като успокоява сърдечния ритъм.

В състава на Uncaria tomentosa влизат както алкалоиди, така и биофлаваноиди (проантоцианиди), гликозиди, дъбилни вещества, органични киселини, осигуряващи голям комплекс от ползи на това растение, а именно: антиоксидантно, противовъзпалително, спазмолитично, антисептично, хепатопротекторно, жлъчогонно, диуретично действие. 

Котешкият нокът има дълга история на традиционна употреба и се използва за лечение на редица заболявания, включително възпаления (особено ревматизъм), артрит, инфекции на пикочните пътища и стомашни язви. Използван е и като пречиствател на кръвта; за прочистване на бъбреците; за възстановяване след раждане или лечение на менструални нарушения; като лечение на астма.
Приложен външно, той се използва за измиване на рани, за да подпомогне заздравяването, да прочисти кожата от примеси и др.
Растението се използва широко в съвременната билкова медицина, където се оценява преди всичко заради стимулиращия си ефект върху имунната система. Най-често използваната част е кората на стъблото.
Котешкият нокът има много съвременни приложения, което е обща черта на билките с имуностимулираща активност и включва: профилактика на заболяванията, рак, възстановяване от странични ефекти от химиотерапията, възстановяване след раждане, инфекции на пикочните пътища, рани, треска, кръвоизливи и слабост. Приложенията за котешки нокът, които са имали някои клинични изследвания, включват вирусни инфекции, болка и симптоми на херпесни инфекции, както и за възпалителни състояния, като ревматоиден артрит .
Изследванията показват, че растението е противовъзпалително, стимулиращо имунната система, цитопротективно и антиоксидант

Заради това създадохме уникалната тройна формула “Имуно 3”, която включва в състава си три мощни по действие билки – Черен бъз, Котешки нокът и Златен корен.

Shopping Cart