Posted on

Дамяна ( Turnera diffusa )

Дамяна
Дамяна

Дамяна ( Turnera diffusa ) е наричана още божествената билка , заради многото си ползи за здравето на организма.

Дамяна е билка чиято употреба, датира още от времето на древните ацтеки и и маите, които са я използвали основно като естествен афродизиак и релаксант. Спомага за отпускането на нервната система и едновременно с това подпомага повишаването на енергийните нива. Използват се листата на растението, като освен екстракти, настойки и тинктури, може да се използва и за пушене.
Фитохимичният състав на дамяна включва тетрафилин В, гонзалитозин I; арбутин, трикозан-2-он, р-цимен, бета-ситостерол, 1,8-цинеол, апигенин, а-пинен, р-каротен, Р-пинен, танини, тимол и хексасозанол. След задълбочени химични изслевания са открити още общо 22 флавоноидни съединения, малтол глюкозид, феноли, седем цианогенни гликозида, монотерпеноиди, сескитерпеноиди, тритерпеноиди, политерпенов фиспиренол, мастни киселини и кофеин.

Ето някои от най-важните ползи от употреба на Дамяна:

  • подпомага повишаването на сексуалното желание и издръжливостта;
  • подпомага храносмилането и помага при запечен стомах;
  • подпомага укрепването на нервната система;
  • подпомага облекчаването на симптомите при ПМС, а благодарение на силно отпускащото си действие, е полезна при мускулни болки, безсъние, главоболие;
  • много билкари я препоръчват при анемия, диабет, респираторни инфекции, гъбични инфекции и кожни заболявания.

Дамяна спомага за подобряване на настроението и намалява усещането за стрес. Билката се смята за билка-адаптоген т.е. тя спомага за изграждане на естествената защита срещу физически и емоционален стрес, облекчаване на хроничната болка и подобряване на храносмилането, фокуса и сексуалните способности.

Стимулира либидото. Дамяна се използва като естествен афродизиак от векове. В билката има вещества, основно – кофеин, арбутин и флавоноиди, които увеличават сексуалната възбуда и притока на кръв към гениталиите. Дамиана може да се използва като афродизиак както от мъже, така и от жени.

Дамяна подпомага и естествената профилактика при диабет и наднормено тегло. Билката притежава антидиабетни, антиоксидантни, адапатогенни, антиспазматични и гастрозащитни свойства, които спомагат за намаляване на риска от много хронични заболявания.

Екстрактите от дамяна са широко използвани в билковата медицина с цел подпомагане на различни възпалителни заболявания и инфекции. Билката действа като естествен противовъзпалителен и отхрачващ агент. Спомага за разширяване на дихателните пътища, облекчава кашлицата и има имуномодулиращо действие.

Подпомага облекчаването на симптомите на ПМС, което означава, че жените с тежък пременструален синдром (ПМС) също могат да се възползват от положителните ефекти на екстракта от билката! Спомага значително да се облекчи главоболието, коремните спазми и мускулните болки. Благодарение на тонизиращите си нервната система свойства, тя е предпочитано естествено средство и срещу истеричните изблици и лошото настроение в този период. Тъй като релаксира мускулите в стомашно-чревния тракт и стимулира храносмилането, Дамяна намалява подуването и болките в корема, и насърчава редовното изхождане.

Внимание!
Не се препоръчва употребата на билката от лица, употребяващи медикаменти за регулиране на нивата на кръвната захар. Дамяна може да предизвика рязко спадане на нивата на кръвната глюкоза!

  • P1 min 1
    Тройна комбинирана билкова формула „Power 3“ 60 капсули – Бабини зъби, Дамяна и Златен корен
    34,80 лв.