Posted on

Tribulus Terrestris (Бабини зъби)

image2 5 2kopie e1595266136421 1
image2 5 2kopie e1595266136421 1

Tribulus Terrestris или още наричано у нас Бабини зъби или Демирбозан е топлолюбиво тревисто растение с пълзящи зелени стъбла, достигащи до 80см дължина и жълти цветчета разположени поединично върху тях.

Плодът е покрит с шипове, като след узряването се разпада на 5 орехчета също покрити с шипове. В други части на света може да се срещне под името котешка глава, бикова глава, дяволски тръни, дяволска мигла.

Tribulus Terrestris е богат на сапонини, които са производни метаболитни вещества в растенията. Това са сложно устроени съединения, които са получени от глюкоза. Сапонините в Бабините зъби са базирани на стероидния си скелет и затова ги наричат стероидни сапонини.

Действието и приложението на билката се дължи предимно на сапониновия състав – по-специално съединението протодиосцин. Той е най-активният сапонин в трибулуса и е доказано, че има свойства за покачване на чиста мускулна маса. В организма той се метаболизира до дехидроепиандростерон, синтезиран от надбъбречните жлези и е предшественикът на мъжките и женски полови хормони ( тестостерон и естроген ). С напредване на възрастта нивата на DHEA намаляват и е необходимо набавянето му от външни изочници.

Основният механизъм на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той подпомага увеличаването на лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените подпомага регулирането на женския полов хормон – естроген.

Други активни вещества в трибулуса са фенолите, които съставляват около 18% от водния екстракт, а количеството витамин C достига до 900 мг. на 100 гр. от билката, което определя антиоксидантните му свойства.

От векове билката е позната и използвана в българската народна медицина като повлияваща либидото, подпомагаща еректилната дисфункция, климактеричните симптоми, поддържане на уринарния тракт, подпомагане на простатата. При активно трениращи повишава тонуса и издръжливостта, и подпомага увеличаването на мускулната маса.

Проучванията показват, че екстракта от билката подпомага понижаването на кръвната захар и намаляването на лошия холестерол.

Все повече съвременни мъже се доверяват на ползотворното въздействие на хранителни добавки съдържащи екстракт от Бабини зъби, като една добра и щадяща алтернатива на синтетичните препарати в конвенционалната медицина, които освен лечебните си свойства имат и множество странични ефекти.

Tribulus Terrestris е позната и използвана и в традиционната китайска медицина и индийската аюрведа медицина. Билката може да се открие в голяма част от Северното полукълбо – Европа, Азия, Африка и Близкия изток, но изследванията сочат, че поради климатичните условия българската билка е с най-добро качество на продукта.

  • P1 min 1
    Тройна комбинирана билкова формула „Power 3“ 60 капсули – Бабини зъби, Дамяна и Златен корен
    34,80 лв.